I Telemark, fylket i Norge med alt - Garvikstrondi Camping

Gå til innhold

Telemark

------

Vårt vakre fylke


Telemark er en fylkeskommune i Sør-Norge som ligger i den østlige delen av landet. Fylket grenser til Vestfold og Viken i øst, Vestland i nord, Rogaland i nordvest, og Aust-Agder i sør. Telemark har et variert landskap som inkluderer fjell, dype daler, innsjøer og kystområder.
Fylket har en rik kulturarv, og det er kjent for sin rolle i norsk industrihistorie, særlig knyttet til tekstilproduksjon og treforedling. Telemark har også en sterk tradisjon innen folkemusikk, håndverk og bunadstradisjoner.
Blant de populære turistattraksjonene i Telemark er Telemarkskanalen, som er en historisk kanal som strekker seg fra Skien til Dalen gjennom vakre naturomgivelser. Fylket er også kjent for sine mange fjellområder, inkludert Hardangervidda nasjonalpark og Lifjell. I tillegg er det flere kulturhistoriske steder av interesse, som Rjukan-Notodden industriarv og Heddal stavkirke, en av de største stavkirkene i Norge. Telemark er også et populært reisemål for vintersport, med skistedene i Gaustablikk, Rauland og Lifjell.
Under finner du noen utflukter vi har valgt i vårt vakre fylke som vi er sikre på at du vil sette stor pris på.
•••
Gaustatoppen
 9 km -  4-5 timer -  fra 1170 til 1883 moh

Toppturen fra Stavsro til Gaustatoppen er en populær tur i Telemark som gir fantastisk utsikt over landskapet. Her er noen viktige punkter å huske på før du legger ut på turen:

 1. Startpunkt og rute: Turen starter fra Stavsro parkeringsplass. Følg den brede stien som er tydelig merket med røde T-er malt på steiner. Stien fører deg opp til toppen av Gaustatoppen. Dette er en stigning på ca. 700 m.
 2. Værforhold: Gaustatoppen er kjent for skiftende værforhold, så vær forberedt på alt slags vær. Ta med regntøy og solbeskyttelse for å være rustet mot uventede værendringer.
 3. Tidspunkt for turen: Denne turen egner seg best om sommeren, fra begynnelsen av juli til september. Dette er vanligvis når forholdene er mest gunstige for fjellturer i området.
 4. Vanskelighetsgrad: Turen er merket som "Lett/middels vanskelig" på grunn av stigningen og steinete partier langs stien. For erfarne fjellvandrere er dette imidlertid en relativt enkel topptur.
 5. Fottøy: Det anbefales å bruke turvennlige treningssko eller fjellstøvler for å ha godt feste på den steinete stien.
 6. Sikkerhet: Selv om turen betraktes som relativt enkel, er det viktig å ta hensyn til personlig sikkerhet. Vær oppmerksom på dine egne ferdigheter og grenser, og vær forberedt på å justere planene dine hvis værforholdene eller andre faktorer endrer seg underveis.
Ved å følge disse retningslinjene og være godt forberedt, kan du nyte en minneverdig og spektakulær topptur til Gaustatoppen fra Stavsro.

Det er ca. 70 km fra Garvikstrondi Camping til parkeringsplassen ved Stavro.

Det er ca. 70 km fra Garvikstrondi Camping til parkeringsplassen ved Stavro.


Jettegrytene i Nissedal
  4 km -   / -   20 moh

Jettegrytene i Nissedal er en imponerende geologisk formasjon som har blitt dannet gjennom tusenvis av år med erosjon. Disse jettegrytene, også kjent som "kjempegryter", er store runde fordypninger i berggrunnen som er blitt skapt av virvlende vann med småstein og sand som har blitt båret med strømmen.
Nissedal, som ligger i Telemark fylke i Sør-Norge, er kjent for sitt vakre naturlandskap, og jettegrytene er en av de mest populære naturattraksjonene i området. De fleste jettegrytene i Nissedal ligger ved elver og bekker som har gravd seg ned i landskapet gjennom årtusener.
Disse formasjonene har ofte en imponerende størrelse og dybde, og noen av dem kan være flere meter dype og ha en jevn, rund form. De er et fascinerende syn og gir et innblikk i naturkreftene som har formet landskapet over lang tid.
Her opplever du naturens eget sommerland. Jettegrytene har vært en populær badeplass, og de er nesten som varme kilder å regne. Området er på 300 meter, med varme gryter og herlige sklier. Du finner de plassert i en trang dal med berg på begge sider, der sola får virkelig godt tak.

OBS. Det er parkeringsplass (betal med Vipps eller kontant) rett etter Dynjanfoss kraftstasjon. Herfra er ca. 2 km til jettegrytene.

Det er ca.100 km fra Garvikstrondi Camping til parkeringsplassen ved Jettegrytene i Nissedal.

Det er ca.100 km fra Garvikstrondi Camping til parkeringsplassen ved Jettegrytene i Nissedal.
Heddal stavkirke
  / km -   / -   34 moh

Heddal stavkirke er den største og mest imponerende stavkirken i Norge. Den ligger i Notodden kommune i Telemark fylke.
Her er noen viktige punkter om Heddal stavkirke:

Byggeår og historie: Heddal stavkirke antas å være bygget på 1200-tallet, og noen deler kan være enda eldre. Den er dermed en av de eldste stavkirkene i landet. Kirken har gjennomgått flere restaureringer og endringer opp gjennom tidene, men den har bevart mye av sin opprinnelige struktur og karakter.

 • Arkitektonisk stil: Stavkirkene er kjent for sin særegne arkitektoniske stil, preget av stolper (staver) som støtter opp bygningen, intrikate treutskjæringer og ofte spesielle takkonstruksjoner. Heddal stavkirke er et flott eksempel på denne byggestilen, med vakre og detaljerte utskjæringer både innvendig og utvendig.
 • Struktur og interiør: Kirken består av en langskip og et smalere kor, samt en takrytter på toppen. Interiøret har en unik atmosfære, med originale trepaneler, altertavle og andre dekorative elementer som gir et innblikk i middelalderens håndverk og kristne symbolikk.
 • Turistattraksjon: Heddal stavkirke er en populær turistattraksjon i Norge, og den tiltrekker seg besøkende fra inn- og utland som ønsker å oppleve landets rike kulturarv og historie. Kirken er åpen for besøkende, og det er ofte guidede turer tilgjengelig for å lære mer om dens historie og arkitektur.
 • Kulturell betydning: Som et viktig kulturminne og nasjonalskatt i Norge, har Heddal stavkirke stor kulturell betydning. Den representerer en tidligere periode i norsk historie og kristen tro, og den er et symbol på landets kulturarv og tradisjoner.
 • Samlet sett er Heddal stavkirke en bemerkelsesverdig struktur som fortsetter å fascinere og begeistre besøkende med sin historie, arkitektur og skjønnhet.

  Det er ca.55 km fra Garvikstrondi Camping til Heddal stavkirke.

  Det er ca.55 km fra Garvikstrondi Camping til Heddal stavkirke.
  Bø Sommarland
    / km -   / -   67 moh

  Bø Sommarland er en populær fornøyelsespark og badeland som ligger i Bø i Telemark.
  Her er noen nøkkelpunkter om Bø Sommerland:

    Attraksjoner: Bø Sommarland tilbyr et bredt utvalg av attraksjoner og aktiviteter for besøkende i alle aldre. Dette inkluderer vannsklier, bassenger, boblebad, bølgebasseng, barnebassenger, og forskjellige vann- og luftattraksjoner. Parken har også tørre attraksjoner som berg-og-dal-bane, karuseller, og lekeområder.
 • Badeland: En stor del av Bø Sommarland er viet til badelandet, og det er et flott sted for familier og venner å kjøle seg ned og ha det moro på varme sommerdager. Med et bredt utvalg av vannattraksjoner og fasiliteter er det noe for enhver smak og alder.
 • Aktiviteter: I tillegg til vannaktiviteter tilbyr Bø Sommarland også andre aktiviteter som minigolf, klatrevegg, trampoliner, og lekeplasser. Dette gjør det til et allsidig og underholdende reisemål for besøkende som ønsker å tilbringe en hel dag med moro og spenning.
 • Mat og drikke: Parken har flere spisesteder og kafeer hvor besøkende kan kjøpe mat og drikke. Det er også piknikområder og grillplasser tilgjengelig for de som foretrekker å ta med sin egen mat.
 • Sesongåpent: Bø Sommarland er vanligvis åpent i sommersesongen, vanligvis fra mai til september, avhengig av værforholdene. Det er ofte arrangementer og spesialtilbud som arrangeres i løpet av sesongen, så det kan være lurt å sjekke kalenderen for å se hva som skjer når du planlegger ditt besøk.

 • Bø Sommarland er et populært reisemål for både lokale innbyggere og turister, og det tiltrekker seg tusenvis av besøkende hvert år med sitt brede utvalg av underholdning og moro for hele familien

  Det er ca. 26 km fra Garvikstrondi Camping til Bø Sommarland.

  Det er ca. 26 km fra Garvikstrondi Camping til Bø Sommarland.
  Telemarkskanalen
    105 km -   11 timer -   18 sluser

  Telemarkskanalen er en kunstig vannvei som strekker seg fra Skien til Dalen i Telemark fylke, Norge. Her er noen viktige punkter om Telemarkskanalen:
  1. Historie: Telemarkskanalen ble bygget på 1800-tallet for å muliggjøre transport av tømmer og annen last mellom kysten og innlandet. Kanalen var et betydelig ingeniørarbeid for sin tid og involverte graving av kanaler, bygging av sluser og anlegg av elver og innsjøer.
  2. Rute: Kanalen strekker seg over 105 km fra Skien til Dalen og består av to deler: Bandak-Norsjøkanalen og Telemarkskanalen. Bandak-Norsjøkanalen er den delen som forbinder innsjøene Norsjø og Bandak, mens Telemarkskanalen består av en serie med sluser og elvestrekninger.
  3. Sluser: Telemarkskanalen er kjent for sine imponerende sluser, hvorav det er totalt 18 langs hele ruten. Disse slusene løfter båtene opp eller ned i høydenivåene mellom innsjøene og elvene.
  4. Turisme: I dag brukes Telemarkskanalen hovedsakelig for turisme og rekreasjon. Båtturer på kanalen er svært populære blant turister, og det er mulig å ta guidede turer med sightseeingbåter gjennom kanalen. Turen tar besøkende gjennom vakre naturlandskap og historiske omgivelser.
  5. Aktiviteter: I tillegg til båtturer tilbyr Telemarkskanalen også muligheter for fotturer, sykling, fiske og andre utendørsaktiviteter langs kanalens bredder. Det er også flere hyggelige småbyer og landsbyer langs kanalen som er verdt å utforske.
  Telemarkskanalen er ikke bare en viktig del av norsk industrihistorie, men den representerer også et fantastisk reisemål for turister som ønsker å oppleve den vakre naturen og kulturen i Telemark.

  Det er flere muligheter for å nå Telemarkskanalen og kanalbåtene fra Garvikstrondi Camping.

  Det er flere muligheter for å nå Telemarkskanalen og kanalbåtene fra Garvikstrondi Camping.
  Vemork - Norsk industriarbeidermuseum
    0,8 km -   20 minutter -   370 moh

  Vemork er en historisk industriell plassering som ligger ved Rjukan i Tinn kommune, Telemark.
  Her er noen viktige punkter om Vemork:

  1. Industrihistorie: Vemork er mest kjent for å være stedet der Norsk Hydro etablerte sitt første kraftverk og ammoniakkfabrikk i begynnelsen av 1900-tallet. Anlegget ble bygget for å utnytte vannkraft fra Rjukanfossen til produksjon av gjødsel og kunstgjødsel.
  2. Norsk tungtvannproduksjon: Under andre verdenskrig ble Vemork anlegget mål for allierte bomberaid på grunn av sin rolle i produksjonen av tungtvann. Tungtvann ble brukt i kjernefysiske eksperimenter, og det var frykt for at nazistene skulle kunne utvikle kjernefysiske våpen. Operasjonen for å ødelegge tungtvannsanlegget, kalt "Operasjon Gunnerside", ble utført av norske sabotører i februar 1943.
  3. Museum og besøkssenter: I dag fungerer Vemork som et museum og besøkssenter. Besøkende kan lære om anleggets historie, industriell utvikling og dets rolle under andre verdenskrig. Museet inneholder utstillinger, modeller og informasjon om tungtvannsaksjonen og andre historiske hendelser.
  4. Turisme og kultur: Vemork tiltrekker seg turister fra hele verden som er interessert i industrihistorie, krigshistorie og kultur. Området rundt Vemork byr også på flotte naturopplevelser, med muligheter for fotturer, sykling og skigåing avhengig av årstid.
  5. Verdensarvstatus: Rjukan-Notodden industriarv, som inkluderer Vemork, ble i 2015 oppført på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sitt betydelige bidrag til industrialiseringen og krigsinnsatsen under andre verdenskrig.

  Samlet sett er Vemork et viktig historisk og kulturelt sted i Norge som markerer både industriell utvikling og krigshistorie.
  Du kan lese mer om aksjonene under 2. verdenskrig her>>

  Det er ca. 110 km fra Garvikstrondi Camping til Vemork Norsk Industriarbeidermuseum.

  Det er ca. 110 km fra Garvikstrondi Camping til Vemork Norsk Industriarbeidermuseum.
  Tungtvannsaksjonen på Vemork var en viktig hendelse under andre verdenskrig og ble gjennomført av norske motstandsfolk som en del av den allierte innsatsen for å hindre Nazi-Tysklands utvikling av kjernefysiske våpen.

  Her er en oversikt over tungtvannsaksjonen på Vemork:

  1. Bakgrunn: Under andre verdenskrig okkuperte Nazi-Tyskland Norge, og de overtok kontrollen over Vemork-anlegget, som var en del av Norsk Hydros fabrikk for produksjon av tungtvann. Tungtvann ble brukt i tysk kjernefysisk forskning, og Vemork var den eneste anlegget i verden som produserte tungtvann i større skala.
  2. Motstandsoperasjon: Allierte etterretningstjenester oppdaget Nazi-Tysklands interesse for tungtvannsproduksjonen på Vemork, og det ble besluttet å sabotere anlegget for å forhindre at tungtvannet falt i tyske hender. Norske motstandsfolk, inkludert medlemmer av kommandoen "Linge-karene", ble trent og sendt inn for å gjennomføre operasjonen.
  3. Operasjon Gunnerside: Den mest kjente delen av tungtvannsaksjonen på Vemork er Operasjon Gunnerside, som fant sted 27. februar 1943. En gruppe på seks norske sabotører, ledet av Joachim Rønneberg, infiltrerte Vemork-anlegget og ødela tungtvannsproduksjonsutstyret ved å plassere eksplosiver. Operasjonen var vellykket, og sabotørene klarte å unnslippe.
  4. Resultat og betydning: Sabotasjen av Vemork-anlegget forsinket Nazi-Tysklands kjernefysiske program betydelig. Selv om produksjonen av tungtvann ved anlegget ble gjenopptatt senere, ble det aldri produsert nok tungtvann til å støtte et tysk kjernefysisk våpenprogram. Operasjonen er ansett som en av de mest vellykkede sabotasjeaksjonene under andre verdenskrig og ble hyllet som et eksempel på norsk motstandsdyktighet.

  Tungtvannsaksjonen på Vemork er blitt en viktig del av norsk krigshistorie og har blitt hyllet som et eksempel på motstandsbevegelsens innsats for å bekjempe den nazistiske okkupasjonen. Sabotasjen på Vemork er fortsatt et symbol på nasjonal stolthet og motstandskraft i Norge.
  Eidsborg Stavkirke
    / km -   / -   540 moh

  Eidsborg stavkirke ligger i Tokke kommune i Telemark, Norge. Her er noen nøkkelinformasjoner om Eidsborg stavkirke og tilhørende museum:

  1. Historie: Eidsborg stavkirke er en av de eldste stavkirkene i Norge og er datert tilbake til 1200-tallet. Den har gjennomgått flere restaureringer, men har bevart mye av sin opprinnelige struktur og karakter. Kirken er dedikert til St. Nikolaus og er et viktig kulturminne i regionen.
  2. Arkitektur: Stavkirkene er kjent for sin særegne arkitektur, preget av stolper (staver) som støtter opp bygningen, intrikate treutskjæringer og ofte spesielle takkonstruksjoner. Eidsborg stavkirke er et eksempel på denne arkitektoniske stilen, med vakre utskjæringer både innvendig og utvendig.
  3. Museum: Ved siden av stavkirken er det et museum som presenterer historien og kulturen til regionen, samt arkeologiske funn fra området. Museet gir besøkende en dypere forståelse av livet og samfunnet i middelalderen.
  4. Utstillinger: Museet kan ha ulike utstillinger som viser gjenstander, kunstverk og fotografier relatert til lokalhistorie, håndverkstradisjoner og folkekunst i Telemark.
  5. Turisme: Eidsborg stavkirke og museum tiltrekker seg turister fra inn- og utland som ønsker å oppleve Norges rike kulturarv og historie. Det er vanligvis åpent for publikum i sommersesongen, men åpningstider kan variere.
  6. Kulturell betydning: Som et viktig kulturminne og nasjonalskatt i Norge, har Eidsborg stavkirke og museum stor kulturell betydning. De representerer en viktig del av landets historie og identitet, og er et populært reisemål for de som er interessert i norsk kultur og arkitektur.
  Samlet sett er Eidsborg stavkirke og museum en verdifull destinasjon for de som ønsker å utforske Norges historie, kultur og arkitektur, og oppleve den unike atmosfæren og skjønnheten til en av landets eldste stavkirker.

  Fra Eisborg kirke er det også mulig å fortsette videre til Rui-søstrene. Dette er en krevende fotttur på ca. 5,8 km. og 680 høydemeter, og tar ca. 2 timer

  Det er ca. 54 km fra Garvikstrondi Camping til Eidsborg Stavkirke.

  Det er ca. 54 km fra Garvikstrondi Camping til Eidsborg Stavkirke.
  I Rui-søsterenes fotspor
    2 km -   1,5 -   810 trappetrinn

  Dette er virkelig en flott og utfordrende tur gjennom Telemarks vakre landskap!
  Her er en oppsummering av turen fra starten av sherpatrappa til Rui:

  • Lengde og tid: Fra starten av sherpatrappa til Rui er det en avstand på 1 kilometer med 810 trappetrinn og en høydeforskjell på 200 meter. Gjennomsnittlig tid for å gå denne strekningen en vei er ca. 20-30 minutter. Hele turen frem til Vest-Telemark Museum i Eidsborg er 5 kilometer, og tar omtrent 2 timer en vei.
  • Stien: Turen starter på en steintrapp fra Dalen sentrum. Denne trappen er et kunstverk laget av sherpaer fra Nepal og kalles «Beintsteberg», noe som tyder den korteste veien opp berget. Trappen snirkler seg oppover fjellet, og opplevelsen av å gå i vakre omgivelser er unik.
  • Historisk betydning: Å gå i Rui-jentenes fotspor og oppleve trappen som fører til Rui-plassen gir en følelse av tilknytning til historien og lokalbefolkningens liv. Rui-søstrene, som bodde på gården i fjellene i Telemark, er blitt kjent gjennom norsk folklore for sin tapperhet og utholdenhet.
  • Utforsking: Underveis på turen har man muligheten til å utforske naturen og landskapet i Telemark. De vakre omgivelsene og den utfordrende stien gjør turen til en spennende opplevelse for de som liker fotturer og naturopplevelser.
  • Sluttpunkt: Turen avsluttes ved Rui, hvor man kan nyte utsikten og følelsen av å ha nådd målet etter en forholdsvis krevende fottur.

  Fra Rui er det også mulig å fortsette videre til Eidsborg kirke. Dette er en krevende fotttur på ca. 5,8 km. og 680 høydemeter, og tar ca. 2 timer  Det er ca. 60 km fra Garvikstrondi Camping til starten av Sherpatrappa.
  På den bratte fjellsiden over Dalen ligger Rui, småbruket hvor de lille søstrene Ingerine og Gurine bodde. De ble nasjonalt kjent gjennom boken "Rui-jentene som kom til kongen".
  Til Rui kom svensken Johan August Schevenius på 1860-tallet. En varm sommerdag bestemte han seg, pakket bagen sin, og begynte reisen sin vestover - mot Norge. Johan bosatte seg her på Rui. Han giftet seg to ganger og fikk flere barn. Seks barn overlevde. De to eldste, Ingerine (1872-1965) og Gurine (1873-1962), bodde på Rui hele livet. Søsknene deres krysset havet til Amerika for å søke lykken der.
  Hytta på Rui var bare 20 kvadratmeter stor, og her vokste de opp. Faren deres lærte dem å lese og skrive, men de fikk også skolegang. Han abonnerte på magasiner og aviser og ønsket at barna skulle følge med. Når de ikke leste, måtte de arbeide - det verste han visste var lediggang.
  På Rui ga de aldri opp selvforsynt jordbruk og byttet egne produkter med andre. De pleide å holde 3 kyr, noen sauer, geiter og høner. De dyrket bygg, poteter og grønnsaker. De kjøpte ikke verktøy; alt de eide lagde de selv. På Rui eide de aldri en hest eller vogn; de så ikke at de hadde råd til det. Sterke skuldre og hardt arbeid var deres erstatning. Ånden på Rui var sparsommelighet og arbeid - fra tidlig morgen til sen kveld. Da faren deres døde, fortsatte Ingerine og Gurine gården i farens ånd.
  Med sine små, ivrige og bøyde kropper fortsatte de å slå gress og høyet til de var godt opp i åttitallet. Deretter fikk de begge plass på helsehjemmet i Dalen, og naturligvis fikk de et dobbeltrom. Det var et felles badekar for alle beboerne på helsehjemmet. Det gjorde et stort inntrykk på søstrene. De hadde aldri sett noe så fint før.
  Men de lengtet etter å komme tilbake. Fra vinduet på helsehjemmet kunne de se gården sin høyt oppe i fjellene. I 1963 døde Gurine, 90 år gammel. Hennes eldre søster Ingerine gråt bittert, og livet mistet mye av sin mening. To år senere døde også Ingerine. Hun var 93 år gammel. En av de siste tingene hun sa var: - Nå skinner solen på Rui!
  Rui-jentene er begravet ved Eidsborg stavkirke. Bare en gang forlot de Rui - i 1957 besøkte de Oslo, med kongen. De ville aldri glemme det.
  Hamaren aktivitetspark
    2,7 km -   1 timer -   343 moh

  Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal er et utendørs rekreasjonsområde som tilbyr ulike aktiviteter og fasiliteter for besøkende.
  Her er noen nøkkelpunkter om Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal:

  1. Beliggenhet: Hamaren Aktivitetspark ligger i Fyresdal kommune i Telemark fylke, Norge. Det ligger ved bredden av innsjøen Fyresvatn, noe som gir et vakkert naturlandskap og gode muligheter for ulike aktiviteter.
  2. Aktiviteter: Parken tilbyr et bredt utvalg av aktiviteter for besøkende å nyte. Dette kan inkludere fotturer, sykling, fisking, bading, kanopadling, lek og piknik. Det er også muligheter for vannsportaktiviteter på innsjøen.
  3. Sykkel- og gangstier: Hamaren Aktivitetspark har stier som egner seg for både fotturer og sykling. Disse stiene kan være tilrettelagt for ulike ferdighetsnivåer og passer for både nybegynnere og erfarne utøvere.
  4. Fasiliteter: Parken kan også tilby fasiliteter som grillplasser, benker, toaletter, og kanskje til og med lekeplasser for barn. Dette gjør det til et ideelt sted for familieutflukter og dagsutflukter.
  5. Naturskjønnhet: Med sin beliggenhet ved bredden av innsjøen og omgitt av fjellandskap, er Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal et vakkert og naturskjønt sted. Besøkende kan nyte roen og freden i naturen mens de utforsker parken og tar del i ulike aktiviteter.

  Alt i alt er Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal et flott reisemål for de som ønsker å tilbringe tid utendørs og utforske Telemarks vakre natur.
  Du laste ned informasjonskartet til aktivitetsparken her>>

  Det er ca. 83 km fra Garvikstrondi Camping til starten av Hamaren aktivitetspark.

  Det er ca. 83 km fra Garvikstrondi Camping til starten av Hamaren aktivitetspark.
  Copyright © 2024 Garvikstrondi Camping AS
  Garvikstrondi 540 - 3840 Seljord (N)

  VERTSKAP:
  Siv Anita, Hans Arne og Halvor

  Design og utvikling: SISTEMA
  Logo garvikstrondi Camping
  _______________________________________________________________________________________________________________________________
  Tilbake til innholdet